Val la pena contractar un pla de pensions amb la reducció fiscal plantejada pel Govern?

Val la pena contractar un pla de pensions amb la reducció fiscal plantejada pel Govern?

Des de sempre, els plans de pensions han estat el producte estrella per complementar la teva jubilació. Un dels seus principals atractius sempre ha estat la seva desgravació a la declaració de la renda. Ara bé, aquest avantatge sembla tenir els dies comptats, ja que, el Govern ha incorporat al projecte de Pressupostos Generals de l’Estat de 2021 una reducció del 75%, des dels 8.000 fins als 2.000 euros, en l’aportació màxima dels plans de pensions individuals amb dret a deducció a l’IRPF. Al mateix temps, es vol incrementar de 8.000 a 10.000 euros els límits dels plans de pensions d’ocupació.

Diverses entitats del sector assegurador han demostrat el seu rebuig a aquesta nova limitació. De fet, segons les estimacions d’Inverco i d’Unespa afectarà a més de 7,5 milions de partícips en aquests productes i gairebé un milió d’assegurats en plans de previsió assegurats (PPA). A més, també perjudicarà 3,2 milions de treballadors autònoms i pimes que només tenen l’opció de l’estalvi individual per a la jubilació.

Així doncs, és inevitable preguntar-se: què passarà amb el canvi que planteja l’executiu? Com afectarà els estalviadors? Seguirà sortint a compte tenir un pla de pensions? D’entrada, cal dir que malgrat que la disminució en els límits de les aportacions pot restar interès a aquest producte, això no implica que deixi de ser idoni per complementar la pensió pública de jubilació. A més, no és la primera vegada que es baixen els límits d’aquests productes.

Sens dubte, estalviar per a la teva jubilació sempre serà una decisió encertada i quan abans ho comencis a fer millor. Els experts afirmen que, tan aviat com ens incorporem al mercat laboral, s’hauria de planificar l’estalvi de cara al nostre retir per complementar la futura pensió.

Òbviament, com més aviat comencem a estalviar, menys esforç haurem de fer posteriorment. A més, no només és important començar aviat, sinó escollir adequadament el pla, comprovar en quins actius inverteix i adaptar l’estratègia a l’edat.

Al mercat assegurador hi ha tota una sèrie de productes com l’assegurança de vida-estalvi i les seves diferents modalitats: des dels ja esmentats plans de pensions, PIAS, SIALP i Plans de Previsió Assegurats (PPA), que et permetran estalviar d’acord amb les teves necessitats. Això sí, abans de decidir-te per una opció o una altra, el més recomanable és consultar amb professionals, com per exemple, amb els nostres corredors.

En el cas dels PPA, cal dir que les aportacions tenen els mateixos límits que els plans de pensions. De fet, el límit màxim d’aportació anual per a un estalviador s’aplica com a límit conjunt. Per tant, les aportacions anuals màximes realitzades als sistemes de previsió social incloent-hi, si s’escau, les que hagin estat imputades pels promotors, que puguin donar dret a reduir la base imposable general, de moment, no podrà excedir els esmentats 8.000 euros o el 30% dels rendiments de la feina i activitats econòmiques. 

Però, els límits de deducció fiscal a l’IRPF varien en funció del territori. Per exemple:

Al País Basc, el límit (independent de l’edat) per aportacions individuals de 5.000 euros anuals, per a les aportacions de promotor 8.000 euros anuals i, com a límit conjunt, 12.000 euros anuals. En el cas de Navarra, fins a 50 anys, el menor de 3.500 euros o el 30% de la suma de rendiments de la feina i activitats econòmiques. A partir de 50 anys, el menor de 6.000 euros o el 50% de la suma de rendiments de la feina i activitats econòmiques. Les prestacions, igual que als plans de pensions, tenen la consideració de rendes de la feina i com a tal passaran a integrar-se a la base imposable.

Tot això, com hem comentat, s’aplica durant aquest 2020 que estem a punt de deixar enrere. Però, què passarà l’any vinent? Doncs, depèn de si s’aproven els pressupostos de 2021. Si la nova mesura entra en funcionament a partir de l’any que ve, és evident que seria l’última oportunitat per poder deduir el màxim permès fins ara en els plans individuals, tant per als que ja en tinguin un, com per als que obrin el seu primer pla abans de finals d’any.

Així doncs, si tens un pla de pensions o t’estàs plantejant fer-te un, un bon consell és que de moment, segueixis invertint. Perquè les aportacions que fas aquest any podrien ser les últimes en gaudir dels límits actuals, de manera que val la pena incrementar-les.

Lògicament, la retallada als incentius fiscals dels plans de pensions tindrà les seves repercussions. Segons estudis recents, el 43% dels que compten amb aquest instrument afirma que l’eliminació total dels avantatges fiscals li motivaria a buscar altres opcions per a la seva jubilació, xifra que es redueix al 25% en el cas que es decideixi reduir els avantatges fiscals als plans individuals i es traslladin progressivament als plans d’ocupació. Només un 7% es decantaria per una altra opció per a la seva jubilació, si finalment es redueix l’aportació màxima anual sobre la qual s’aplica l’avantatge fiscal.

D’altra banda, en el cas d’aquells que no tenen un pla, més de la meitat (52%), no es plantejaria contractar aquest producte, en el cas que es redueixi l’aportació màxima anual sobre la qual s’aplica l’avantatge fiscal. 
De moment, no ens queda una altra que esperar a la decisió final que prengui el Govern. Des de CSA, et decantis per un instrument d’estalvi o un altre, sempre t’aconsellarem estalviar per a la teva jubilació, perquè puguis complementar la teva pensió pública i mantenir el teu nivell de vida. En cas de tenir dubtes sobre quina és la fórmula que més et convé; et recomanem que et posis en contacte amb els nostres corredors.

Deixa un comentari

Et redirigirem a la web d’ASISA per a procedir amb la contractació.

Per a continuar hauràs de llegir i acceptar les Condicions Legals de UNCorreduria.